Har du outsourcat ditt välmående?

Publicerat av ann-marie den

Har du outsourcat ditt välmående?

Vad påverkar ditt psykiska välmående? Vad är det som påverkar att du är i sinnesro, full av harmoni, kärleksfull och i flow? 

Många (inkl jag själv ibland) outsourcar sitt välmående till någon annan eller till en händelse som sker. 

Vi har felaktigt fått för oss att vårt välmående beror på faktorer utanför oss och glömmer att vi alltid har det inom oss. Därför söker vi vårt välmående till något/någon annat än oss själva, och när vi gör det då får vi kämpa. 

För alla de kvalitéer som ett psykiskt välmående står för är inget vi måste lära oss, ta fram strategier eller handlingsplaner för, utan vi är alla födda med det. Vi har det alla inom oss, det är vår grundnatur vår grundinställning som levande varelse. 

Men ibland  (eller väldigt ofta faktiskt) glömmer vi tyvärr detta då livet knockar oss med allt vad det innebär(livet är en kontaktsport där vi får våra smällar, det ingår i att leva). 

Vi får ofta för oss att vårt eget välmående ligger i vilket jobb vi har, vilket bemötande vi får av både de som är helt okända för oss (som personer i trafiken, affären) eller våra nära och kära som vår partner, våra barn eller chefen. 

Att outsourca sitt välmående till personer/händelser som ligger utanför sig själv gör att vi får kämpa mot naturen och det är jobbigt. Det gör ont, det tar energi och i långa loppet gör det oss sjuka, både vårt psykiska välmående och jag är övertygad om i vår fysiska kropp så som stickningar i hjärtat, ont i magen, ont i huvudet etc. 

Sluta kämpa mot naturen, sluta kämpa mot principen att vårt välmående ALLTID kommer inifrån och ALDRIG från det utanför oss själva som vi så ofta tror. 

Du kämpar väl inte varje dag mot principen gravitation? Försöker och tvingar dig själv att du ska sväva iväg till toaletten på morgonen (det hade varit lite coolt) stället för att låta gravitationen sköta sitt och dra ner dig på golvet när du sätter ner fötterna från din sängkant och kan gå till toaletten och sitta kvar på toalettstolen…?

Lita lika mycket på principen att välmåendet ALLTID finns inom dig (ingen annanstans) som du litar på gravitationen. Lita på att du har allt det du behöver inom dig. Ditt välmående finns där, ingen annanstans.

Problemet uppstår just när vi tror på att vi kan outsourca vårt välmående och om jag tror på det så kommer jag att agera på jag tror på. 

Jag trillar ofta dit själv och tror på att händelser utanför mig själv är det som påverkar mitt välmående, tex om jag blir illa bemött i affären, om jag tror att någon annan är ”bättre och duktigare” än mig, eller vi ska inta tala om när jag tycker någon annan är snyggare, smalare OCH mindre rynkig än mig! Eller det extremt jobbiga när mina barn är ledsna. 

Men detta kämpandet för att motbevisa principen om vart mitt välmående egentligen kommer är extremt kämpigt. 

Det finns tyvärr alltid någon snyggare, smalare och smartare och jag kan inte (hur mycket jag än försöker) ändra på andra människor så de är (enligt mig) trevligare, snällare mer kärleksfulla. 

Jag kan inte hålla på att ändra det som sker runt mig, det är ett evigt och ohälsosamt kämpande, lidande och förödande. Det kan fungera kortare stunder men det är helt omöjligt att klara detta över tid. 

Att outsourca välmåendet skapar bara lidande, övertänkande, kritiskt dömande, elakheter och energiförlust och ibland även fysiska besvär. När jag tror på att mitt välmående beror på yttre omständigheter och jag är upprörd så tar jag även dåliga beslut för att vi tror (oskyldigt) att vi måste agera på något. Kämpa, kämpa, slit och slit….

Idag när jag känner dessa tråkigheterna inom mig, när jag blir upprörd, arg, ledsen då fattar jag att nu har jag (igen) outsourcat mitt välmående. 

När jag inser det då släpper jag tagit om det jag tror, för idag vet jag ju att det inte är sant (fast det känns och upplevs så otroligt sant) och tar jag kommandot över mitt liv igen och litar på att naturen som leder mig rätt. 

Jag litar på principen (precis som principen gravitation) att välmåendet ALLTID finns inom mig om jag tar ett steg tillbaka och låter det komma fram.  

Välmåendet är ditt, alltid! Och det finns ALLTID inom dig och du behöver inte göra något för att hitta det utom att leta på fel ställe. Tänk vad som skulle hända om du vågar lite på det fullt ut.

Du som läst hela texten ovan och tänker att detta är självklart. Toppen, du har fattat principen!

Du som nu tänker att detta är helt fel eller väldigt konstigt. Fundera då på OM det är sant, vad händer då? Om det jag skriver är sant och du själv kan påverka ditt välmående vad innebär det…?

Kategorier: Uncategorized

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *